1894

Április 28-án megszületik Molnár Pál

Jeanne Contat svájci francia származású nevelőnő és Molnár józsef gazdatiszt első gyermekeként született a Battonya melletti Tompapusztán.

1913

Megnyeri a Zászlónk folyóírat ifjúsági pályázatának első díját

Titkoban, csak néhány bizalmas barátja tudtával küldte be pályamunkáját egy novella illusztrálására. A siker hatására eldöntötte: festőművész lesz.

1915

Budapestre megy a Képzőművészeti Főiskolára

Szeptemberben utazott Budapestre, ahol sikeres vizsga után rajztanárjelöltként kezdte meg tanulmányait Szinyei Merse Pál igazgatása alatt. A tanulóévekben házitanítóskodásból tartotta el magát, így ismerkedett meg a Miklós családdal, akik családtagként szerették, és később svájci emigrációjukba is magukkal hívták. A főiskolát az utazás miatt nem fejezte be.

1918

Svájc

A Miklós család hazatért Budapestere, de ő nem tartott velük. Genfben és Lausanne-ban voltak első kiállításai. Svájc csodálatos tájait festette, erős hatással volt rá Ferdinand Hodler.

1921

Párizs

Svájcban megbízást kapott, hogy a Louvre-ban lemásoljon egy Tiziano képet, cserébe egy éves teljes ellátásért. Párizsba utazott, minden nap bejárt a Louvre-ba, és másolta a régi nagy mestereket, szívta magába a párizsi művészlevegőt. A megbízás egy évre szólt, és ennek letelte után a honvágy olyan erővel tört rá, hogy - Svájcon át - hazautazott Budapestre.

1923

Budapest

A svájci és párizsi évek után visszatért Budapestre, ahol megrendezhette első hazai kiállítását a Belvedere szalonban. Fónagy Béla, a szalon igazgatója ösztönözte, hogy vegyen fel művésznevet. Ekkor édesanyja nevének kezdőbetűjét emelte be nevébe, így lett Molnár Pálból Molnár-C. Pál - MCP. 

1924